Kies jouw beurs!

Info voor Ouders

Een belangrijke keuze

De studiekeuze van uw kind is een belangrijke keuze en vaak de eerste grote beslissing die uw kind op jonge leeftijd neemt. Het proces richting een studiekeuze is er een waar uw kind hulp bij nodig heeft. Die hulp krijgt uw kind op school door middel van LOB-activiteiten. Maar u kunt als ouder ook een belangrijke rol spelen in de studiekeuze van uw kind, breng bijvoorbeeld eens samen een bezoek aan een studiebeurs.

Opleidingen van alle niveau's

StudieBeurs West biedt een groot overzicht van opleidingen op zowel mbo als hbo niveau.
Naast de vele scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches. Bekijk hier de deelnemerslijst.

Maak eens een rondje over de beurs en praat met studenten en docenten van verschillende scholen en opleidingen, zij kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe de studie in elkaar steekt en een eerlijk antwoord geven op al jullie vragen. Stimuleer uw kind om na te denken over de vragen die hij/zij kan stellen. Ondersteun ze en geef een duwtje in de rug waar nodig.

 

Startsessies (NJR)

Tijdens de StudieBeurs West verzorgen NJR trainers energieke startsessies. In deze sessies word je binnen een paar minuten klaargestoomd, om goed voorbereid de beursvloer op te gaan.

Je ontvangt informatie, inspiratie en handvatten om de beurs zo efficiënt mogelijk te bezoeken. Wij lichten uit welke route je het beste kan bewandelen binnen het Beursgebouw. Zo kun je in minimale tijd, het maximale uit de beurs halen en keuzes maken die het beste bij je passen.

Het is niet nodig om u vooraf aan te melden voor deze sessies, ze vinden ongeveer elke 10 minuten plaats op het bordes van het beursgebouw. Klik hier voor meer informatie over NJR.

   

Studiekeuze-sessies

Heeft uw zoon of dochter nog geen idee wat hij of zij wil gaan studeren? Breng dan samen eens een bezoek aan een studiekeuzesessie. Deze inspirerende sessies laten uw kind op een interactieve manier nadenken over een aantal dingen: Wat wil ik? Wat motiveert mij? Waar ben ik goed in?

Speciaal voor ouders zijn er ook sessies over ouderbetrokkenheid. Tijdens deze sessie krijgt u tips over hoe u als ouder uw zoon of dochter zo goed mogelijk kunt adviseren. Het volledige programma vindt u hier.

   

Gratis Studiecoaching

Tijdens StudieBeurs West krijgt uw kind de mogelijkheid om gratis in gesprek te gaan met een professionele studiekeuzecoach, uiteraard kunt u als ouder ook aanschuiven bij dit gesprek.

Een professionele studiekeuzeadviseur gaat 15 minuten in gesprek met uw kind, waarbij zijn/haar persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten centraal staan. Samen gaan ze op zoek naar een aantal sectoren of opleidingen die bij uw kind passen.

Aanmelden kan op de beurs bij de ‘Aanmeldbalie Coaching’.

   
   

Persoonlijke Plattegrond

Samen met uw kind kunt u interessante onderwijsinstellingen vinden via de handige iPads op de beurs. Geef een aantal voorkeuren aan zoals onderwijsniveau, opleidingen en/of sectoren en u kunt direct een persoonlijke plattegrond printen met daarop de voor uw kind interessante onderwijsinstellingen.


 

Open Dagen & Meeloopdagen

Heeft uw kind interesse in een bepaalde onderwijsinstelling of opleiding? Stimuleer uw kind dan om open dagen en meeloopdagen te bezoeken.

Vaak kan uw kind zich op de beurs al inschrijven voor een open dag. Bezoek een open dag eventueel samen met uw zoon of dochter en kijk kritisch naar de sfeer, de inhoud van opleidingen, de begeleiding en de docenten.

Heeft uw kind een meeloopdag bezocht? Vraag dan hoe het is geweest. Heeft uw kind een klik met de opleiding, de studenten en de docenten?

 

De invloed van u als ouder is belangrijk

Laat merken dat u betrokken bent bij de keuze waar uw kind voor staat. Verdiep u in zijn/haar studiekeuze en kijken samen naar verschillende keuzemogelijkheden. Bekijk en vergelijk met behulp van websites als Studiekeuze123 en Keuzegids.

Vertel over uw eigen keuzes, de goede maar ook de keuzes waar u achteraf spijt van had. Push uw kind niet om een bepaalde keuze te maken. Vergeet niet dat twijfelen hoort bij het zoeken naar eigen identiteit.

HANDIGE LINKS:

www.studiekeuze123.nl
www.duo.nl
www.keuzegids.org
www.studiekeuzekind.nl